Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ

Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Χονγκ Κονγκ!
Η Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου πλησιάζει στο τέλος της. Στο εκκλησάκι του Αποστόλου Λουκά. Στον 7ο όροφο ενός ουρανοξύστη στο Χονγκ Κονγκ.
Σήμερα λειτουργώ μόνος. Και αυτοί που βοηθούν στο ψαλτήρι δεν μπόρεσαν να έρθουν.
Στη λειτουργία έψαλλαν οι πιστοί όλοι μαζί. Ορθόδοξοι από διάφορες εθνότητες ένωσαν την φωνή τους και απέδωσαν τους ύμνους της θείας λειτουργίας με ύφος λιτό και κατανυκτικό.
Διαβάζω την οπισθάμβωνο ευχή και σκέφτομαι. Τι θα κάνουμε τώρα με την λιτανεία των ιερών εικόνων; Κανείς δεν ξέρει να ψάλλει το απολυτίκιο της εορτής.
Φωνάζω τον νεαρό Κινέζο, τον Νικόλαο, του δίνω εικόνες να μοιράσει στο εκκλησίασμα και του λέγω να διαβάσουν όλοι μαζί το απολυτίκιο πριν από τις αιτήσεις κατά τη διάρκεια της λιτανείας.
Με αυτό τον τρόπο πραγματοποιήθηκε και η λιτάνευση των ιερών εικόνων.
Διαβάζω την ευχή της απολύσεως και απευθύνομαι στους πιστούς. Μεταφέρω μία σκέψη που έκαμα την ώρα που διάβαζα το απόσπασμα από το Συνοδικό της Ορθοδοξίας.
Αυτό που ζούμε σήμερα είναι πραγματικά ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας.
Όχι, δεν ομιλώ ειρωνικά. Σήμερα στην μακρινή αυτή γωνιά της Άπω Ανατολής, σε ένα μικρό και ταπεινό εκκλησάκι, ο Θεός μας έδωσε την μεγάλη ευλογία να τελέσουμε την θεία Λειτουργία.
Το Πανάγιο Πνεύμα ευλόγησε και αγίασε τα ταπεινά μας δώρα και μας αξίωσε να γευθούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.
Η χάρις Του μας ένωσε με όλους τους Ορθοδόξους που σήμερα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης τελούν την θεία Λειτουργία.
Την Μία θεία Λειτουργία που ουσιαστικά είναι η παρουσία της Βασιλείας του Θεού σε αυτόν τον κόσμο της φθοράς και του θανάτου.
Όταν, παρά τις ποικίλες δυσκολίες και τα δυσεπίλυτα προβλήματα, έχεις την εμπειρία αυτού του μεγάλου δώρου από το Πανάγιο Πνεύμα, τότε μπορείς να μιλάς για τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας.
Αυτή είναι η ουσία του θριάμβου. Δεν είναι ανθρώπινο επίτευγμα. Δεν μετριέται με τις πήχεις ενός οικοδομήματος, με τα πολυτελή άμφια, τους καλλίφωνους ψάλτες, τις πομπώδεις απαγγελίες του Συνοδικού της Ορθοδοξίας, τις δυσνόητες θεολογικές πραγματείες, τους άκριτους ζηλωτισμούς. Ο θρίαμβος ανήκει στο Πανάγιο Πνεύμα. Είναι η παρουσία του Παναγίου Πνεύματος στη ζωή μας και στον κόσμο μας.
Το Πανάγιο Πνεύμα προσπερνά τους διώκτες της Εκκλησίας. Δεν ταράζεται από τις διχόνοιες και τις διαιρέσεις μεταξύ των χριστιανών. Αλλά ως αύρα λεπτή αναπαύεται στις ταπεινές καρδιές που μένουν μέσα στην Θεανθρώπινη κοινωνία της Εκκλησίας και αγωνίζονται τον καλό αγώνα της πίστεως.
Κι εκεί βρίσκεται ο Χριστός, η σωτηρία, ο αγιασμός, η ειρήνη, η χαρά!
Αυτή είναι η ευχή μου αυτήν την ημέρα: Το Πανάγιο Πνεύμα να συνεχίσει να δίνει τα δώρα της παρουσίας Του στην Νοτιοανατολική Ασία! Σε μια γη πνευματικά άνυδρη που διψά για Χριστό.
Αδελφοί, όπου κι αν βρίσκεσθε σήμερα, προσευχηθείτε κι εσείς για τα αδέλφια σας στην Άπω Ανατολή!
Δόξα τω Θεώ! Είμαστε ακόμα ζωντανοί!