Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

ΟΤΑΝ ΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ

Είναι συγκινητική και συνάμα εντυπωσιακή η σκηνή του πλήθους των πιστών που ανταποκρίνονται στο κέλευσμα του ιερέα: »Μετά φόβου Θεού πίστεως και αγάπης προσέλθετε» και προσέρχονται με πίστη και πόθο να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων. Καθώς προσέρχονται αθόρυβα ο ένας μετά τον άλλον, ο λειτουργός λέει: »Μεταλαμβάνει ο δούλος του Θεού (δείνα) το Σώμα και το Αίμα του του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον»
Στη λειτουργική πράξη, λόγω του πλήθους των πιστών που προσέρχονται να κοινωνήσουν, οι λόγοι αυτοί του ιερέως συντομεύονται αλλά και συνετμημένοι,πόσο πολύ εφραίνουν τις ψυχές μας, πόσο πολύ γλυκαίνουν τις καρδιές μας, τι τρυφερότητα περικλείουν. Διασώζουν το πρόσωπο και την ιδιαιτερότητα που έχει ο κάθε άνθρωπος.
Ο Ιερός Χρυσόστομος σχολιάζοντας αυτήν την πράξη του λειτουργού ιερέως παρατηρεί:
Όταν βλέπεις τον Ιερέα να σου δίδει τα Αγια Μυστήρια, μη νομίζεις ότι αυτό το πράττει ο ιερέας. αλλά πίστεψε ότι το χέρι αυτό που απλώνεται να σε κοινωνήσει είναι του Χριστού. όπως όταν βαπτιζόμαστε στο όνομα του Πατρός και το Υιού και του Αγίου Πνεύματος και γινόμαστε κατά Χάριν υιοί του Θεού , ο Κύριος μας ονομάζει με το χριστιανικό μας όνομα, έτσι και όταν προσερχόμαστε στο Ποτήριο της ζωής ο Κύριος Ιησούς Χριστός μας καλεί στην Δεσποτική Ξενίαν του. Είναι ο καλός ποιμένας που μας αγαπά, μας φροντίζει, γνωρίζει ένα προς ένα όλα τα λογικά πρόβατά του και μας καλεί με το όνομά μας – »τα ίδια πρόβατα καλεί κατ’όνομα»(Ιώ ι’ 3) – να κοινωνήσουμε των Αχράντων Μυστηρίων.
Μας καλεί δε ο Κύριος να προσέλθουμε στην ψυχοτρόφο τράπεζα και να κοινωνήσουμε » αυτό τούτο το Άχραντο Σώμα Του και αυτό τούτο το Τίμιον Αίμα Του» Σε όλα τα άλλα δείπνα παρατίθονται υλικές τροφές, ενώ ο Δεσπότης Χριστός μας προσφέρει ότι υψηλότερο μπορεί να χαρισθεί σε άνθρωπο, τον ίδιο τον Εαυτό Του.Αυτό αν το καλοσκεφτούμε κανείς άλλος δεν το κάνει. Ποιος ποιμένας τρέφει τα πρόβατά του με τα δικά του μέλη;….ρωτάει ο ιερός Χρυσόστομος. Υπάρχουν πολλές μητέρες που μετά τους πόνους του τοκετού, παραδίδουν τα παιδιά τους σε άλλες τροφούς. Όμως ο Χριστός δεν το ανέχθηκε αυτό. Με τα Άγια Μυστήρια αναμειγνύει τον Εαυτό Του με τον κάθε πιστό και εκείνους που γέννησε με το Άγιο Βάπτισμα τους τρέφει με τον Εαυτό Του και δεν τους παραδίδει σε άλλους.
Πόσο αρχοντική και μεγαλειώδης είναι η αγάπη του Κυρίου μας! Δεν μας προσφέρει μόνο τις δωρεές Του, αλλά μας καλεί να κοινωνήσουμε τον ίδιο τον Εαυτό Του.
Να ευγνωμονούμε τον δωρεοδότη Κύριο για την ύψιστη ευεργεσία Του και με ανάλογα αισθήματα να προσερχόμαστε  στα Άχραντα Μυστήρια. Με συστολή και ευλάβεια »Με τεταμένη προσοχή και ψυχική ανάταση» Με καθαρή καρδιά και με αγνά χείλη. Με ψυχικό ένδυμα γάμου, αλλά και με καρδιά που θα πάλλει από αγάπη προς τον Χριστό.
Να προσερχόμαστε στο Άγιο Ποτήριο  »’Μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης.»
Καλή συνέχεια στον αγώνα.