Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Η ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΟΣΙΟ ΠΟΡΦΥΡΙΟ

Αποτέλεσμα εικόνας για μουσικη που γαληνευει


Είναι αλήθεια ότι ο όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, ο ταπεινός αυτός παππούλης, κατάλαβε και συμπόνεσε τον σύγχρονο πονεμένο άνθρωπο όσο ελάχιστοι.
Εντρύφησε στην ανθρώπινη προσωπικότητα, είδε τα όριά της, τις δυνατότητές της, τις αδυναμίες της. Ο όσιος αγάπησε τον άνθρωπο απέραντα, προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να τον βοηθήσει, να του αποδείξει ότι η ζωή με τον Χριστό είναι ωραία, όμορφη, μοναδική, πληρωτική και ανεπανάληπτη. Ότι ο Χριστός είναι χαρά και οι άνθρωποι του Χριστού ξεχωρίζουν από την χαρά και την αγάπη. Μέσα σε όλα αυτά τα πλαίσια, ομίλησε ο όσιος και για την δύναμη, την επίδραση της μουσικής στην ψυχή του ανθρώπου.
Η καλή, ποιοτική μουσική, ηρεμεί, γαληνεύει τον άνθρωπο, τον οδηγεί προς τον ίδιο τον Χριστό, τον μαλακώνει, του θυμίζει τις χαρές του Παραδείσου, τον μεταμορφώνει σε πράο και όμορφο άνθρωπο. Πράγματι, όλα αυτά που έλεγε ο Μέγας Πορφύριος είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα, είναι αληθινά. Άλλωστε ο ταπεινός Πορφύριος έβλεπε πολύ μπροστά και είπε πράγματα που τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν. Τέτοια χάρη δίνει ο Θεός στους Αγίους Του.
Αξίζει να πούμε ότι ο όσιος πρέσβευε την απαλότητα στην πνευματική ζωή, απλά και απαλά θα ερωτευτούμε, θα αγαπήσουμε θα εμπιστευθούμε τη ζωή μας στον Χριστό της αγάπης και του ελέους. Βλέποντας τα λουλουδάκια στην φύση, ακούγοντας τον φλοίσβο των κυμάτων στην θάλασσα, αντικρίζοντας το θαύμα του ηλίου και της σελήνης, ο άνθρωπος εξίσταται και θαυμάζει το μεγαλείο του Θεού στην γη, εκφράζοντας την απέραντη ευγνωμοσυνη του προς τον Δημιουργό του. Ας μην ενοχοποιούμε λοιπόν αδελφοί μου τα πάντα και ας ακούσουμε τον προστάτη της ζωής μας, ταπεινό όσιο Πορφύριο, σε όλα αυτά που μας λέει, Χριστός ανέστη!