Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Π.ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΑΝΟΣ:"Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΣΤΕΓΑΣΜΑ ΚΑΙ Η ΒΑΣΗ.ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΟΤΙ ΠΑΣ ΚΑΛΑ"



Παρακαλάς τον Θεό και λες: «Κύριέ μου, σε παρακαλώ, δώσ’ μου τον πόθο της προκοπής και της προόδου. Δώσ’ μου μια ώθηση να αγαπήσω. Σε παρακαλώ. Μπες Εσύ μέσα μου. Γιατί “ο Θεός αγάπη εστί”. 
Άρα, Θεέ μου, δώσ’ μου την αγάπη Σου. Άρα, έλα μέσα Εσύ που είσαι αγάπη. Και φέρε και το Αγιο Πνεύμα. Γιατί “ο καρπός του Πνεύματος εστίν αγάπη, χαρά, ειρήνη” κι όλα τ’ άλλα». Η αγάπη είναι καρπός. Είναι αποτέλεσμα της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος.
Δηλαδή, πρέπει να φυσήξει μέσα μας κάτι. Να φυσήξει μέσα μας η πνοή του Παρακλήτου. Να φυσήξει ένας αγέρας, ένας άλλος αέρας, ώστε να μάθουμε να αγαπάμε. Περίεργα πράγματα. Δεν γίνονται εύκολα.
Σ’ αυτό το ύψος όμως μας κάλεσε ο Θεός. Θα ζήσουμε αρκετά χρόνια σ’ αυτόν τον πλανήτη με τη βοήθεια του Θεού. Πέθανε σε μια φυλή της Αμερικής, εκεί όπου ζουν κάτι Ινδιάνοι, ο τελευταίος υπέργηρος που ζούσε έως πρόσφατα. Ηταν 104 ετών. «Εφυγε» κι αυτός. Ετσι θα φύγουμε κι εμείς μια μέρα. Θα φύγουμε στα 99 μας, στα 103 χρόνια μας. Το λέω έτσι, για να ελπίζεις. Αν ζήσουμε μ’ αγάπη σ’ αυτή τη γη, τότε όσα κι αν είναι τα χρόνια μας, όταν φύγουμε, θα ‘ναι σαν να φεύγει μια πνοή αγάπης απ’ τον κόσμο αυτόν.
Σκέψου να πεθάνεις έπειτα από πολλά πολλά χρόνια και στη γειτονιά σου ή στο σπίτι σου ή στο μοναστήρι σου -όπου κι αν βρίσκεσαι- να λένε: «Α, έφυγε. Είχε αγάπη. Ωραίος άνθρωπος. Το πιο μεγάλο χάρισμά του ήταν η αγάπη». Αν λένε «νήστευε», καλό είναι κι αυτό. Αλλά και η νηστεία πρέπει να γίνεται από αγάπη. Να αγαπάς πρώτα και μετά να νηστεύεις. Από τον πολύ έρωτα του Θεού στερείσαι το φαγητό. Για να απολαύσεις Αυτόν. Κάνεις ελεημοσύνη. Κι αυτό από αγάπη θα γίνεται. Αν είσαι εγκρατής, κι αυτό από αγάπη θα γίνεται, διότι λέει: «Ερως έρωτι νικάται». Πρέπει να είσαι ερωτευμένος με τον Θεό για να αντέχεις τους έρωτες των ανθρώπων και να τους αποχωρίζεσαι και να τους χάνεις, χωρίς να διαλύεσαι.
Η αγάπη είναι το επιστέγασμα και η βάση. Αυτή σκεπάζει όλες τις αρετές. Είναι η ασφάλεια και σιγουριά ότι πας καλά. Διότι, αν όλα αυτά τα κάνεις χωρίς αγάπη, όπως λέει ο απόστολος Παύλος, δεν έχει νόημα. Διότι όλα αυτά τα βρίσκεις κι αλλού: αρχαίοι φιλόσοφοι, ρήτορες, ιδρυτές διαφόρων φιλοσοφικών συστημάτων. Είχαν τιθασεύσει ίσως το εγώ τους, δεν έπιναν πολύ, δεν έτρωγαν, δε κοιμούνταν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είχαν κι αγάπη.